dilluns, 30 d’abril del 2018

Protegir-nos de la radiació. El gran repte.

Només amb posar-nos una fina capa de crema solar és suficient de protegir-nos de les radiacions perilloses que ens arriben de l'espai. Això és així perquè l'atmosfera terrestre i el seu camp electromagnètic fa la resta de la feina.

El camp electromagnètic de la Terra ens protegeix de la majoria de les radiacions perjudicial que provenen de l'espai espai exterior.

Però ni l'atmosfera i ni el seu camp ens protegirien durant un viatge interplanetari. Els vents solars i els raigs còsmics penetrarien sense pietat trencant cadenes del nostre ADN. No ens transformariem en mutants, però sí que les probabilitats de tenir leucèmia (o altres tipus de càncer) en pocs anys augmentaria més d'un 200%.

Es calcula que un viatge a Mart seria com exposar-se a més de 50.000 radiografies.

Com podem protegir-nos de les radiacions?

Actualment, el científics estan treballant en diverses possibilitats per protegir-nos de les radiacions:

Recobriments protectors

És el que s'anomena protecció passiva. Consistiria en emprar materials que poden absorbir gran part de les radiacions. Alguns d'aquests materials són l'hidrogen i l'aigua (molt abundants en l'atmosfera terrestre) així com alguns tipus de plàstics.
Actualment però, els materials emprats són, majoritàriament, metàl·lics. Aquests no només proporcionen una protecció incompleta sinó, en el cas dels raigs còsmics, poden tenir un efecte amplificador.
A més, la quantitat de material aïllant necessària seria enorme i molt costosa.

Proteccions actives

Una altra possibilitat, més eficaç, seria envoltar la nau d'un camp electromagnètic (altre cop imitant el de la pròpia Terra). Aquesta opció, però, requeriria d'un consum d'energia brutal per la pròpia nau.

Proposta de disseny d'una nau interplanetària envoltada d'electroimans que generarien el camp electromagnètic necessari.

Proteccions biològiques

La NASA ha establert uns límits màxims a les radiacions que han de patir els astronautes. Els càlculs s'han realitzat per intentar assegurar que les probabilitats de desenvolupar càncer no superi el 3%.
Aquests límits porten a dues condicions recomanades per un viatge interplanetari:

- Tenir més de 60 anys. Les cèl·lules d'un individu d'avançada edat es divideixen molt més lentament que en un individu jove. Això fa que un eventual tumor provocat per un excés de radiació, evolucionaria amb prou lentitud com per no tenir efectes majors als del propi envelliment.

- Ser home. No es tracta de masclisme sinó del fet que les dones son més propenses que els homes a desenvolupar càncer degut a les radiacions. El motiu és que les glàndules mamàries són molt sensibles en aquest sentit.

En conclusió

La radiació còsmica és el gran enemic del que protegir-nos i encara estem molt lluny de trobar una sol·lució òptima al problema.

Malgrat tot, és molt probable que la solució definitiva no sigui cap de les esmentades sinó una idea senzilla i innovadora d'alguna ment creativa. I no hi ha dubte que els nens i adolescents tenen el major potencial creatiu de tots. Atreveix-te i llença alguna idea als comentaris i podrem mirar de donar-li forma entre tots!

Webs d'interés





- La radiación y los viajes tripulados a Marte. ¿Barrera infranqueable o riesgo asumible?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada